Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.07.2009 10:54 - За историята на Каваците и още нещо
Автор: baimomchil Категория: Новини   
Прочетен: 1323 Коментари: 0 Гласове:
0



И тази година морето не пропусна да вземе жертви:

http://www.dnes.bg/crime/2009/07/10/24-godishen-mladej-se-udavi-na-kavacite-spasiha-drugi-trima.74156

но темата на тоя пост ще бъде за човека реагирал адекватно и успял да спаси останалите трима от удавяне, действайки адекватно и изпълнявайки работата за която е бил там - да спасява давещи се. Считам че името на човека трябва да се знае и това е Димо Гецов, живеещ в Пловдив със стаж като спасител над 20 години, повечето от тях на въпросният плаж на Каваците.

Всъщност историята не точно такава, каквато е писаха на журналисите (не сте учудени нали?). Давещите са били 5-ма. Димо е трънгал към тях с плуване, но е осъзнал че няма да може да ги извади всичките и е махнал на човека с джетовете да дойде. Той е пристигнал и на джета са натоварили 3-ма от давещите се. 4-тия е бил потънал и с Димо с гмуркане е успял да го измъкне, но за съжаление момчето е починало (мир на праха му). Петият човек бил висок 1.95 и е успял сам да се измъкне, стигайки дъното.

Що ви разказвам всичко това? Първо щото считам, че името на спасителя трябва да се знае, Димо заслужава адмирации и второ щото мислех да зачекна една тема за свирчовците - спасители по нашето черноморие.

Това лято бях в Гърция. Обиколих няколко плажа - 6 броя и само на единият видях спасител. Имаше само един пост на сравнително голям плаж, може би малко по-малък от този на Каваците. Два пъти ходих на въпросният плаж и не чух нито веднъж спасителя да свирне със свирката.

Миналата година имах нещастието да бъда на почивка, точно когато стана инцидента със загиналите на Силистар. Бях и в тоя район - спах в Ахтопол, на плаж ходихме в и около Синеморец. Имаше вълнение, което продължи седмица и през това време, подсилвано от факта с инцидента, флага беше червен и свирчовците не спираха да свирят и не пускаха никой във водата. Ще кажете прави са - може би ама да си на морето 1 седмица и да не може да се топнеш си е гадно. А я обясни това на детето си. Не говоря за влизане навътре, разбирам че е опасно, но поне да си топнеш до коленете в тая жега. Както и да е неохраняемият и единствен останал девствен плаж - Липите, спаси положението тогава.

На връщане се чух с Димо и направихме един плаж и на Каваците. Разказах му за колегите и го питах как е при тях. Той каза, че това което му разказваме е немислимо.
Каза че при този случай се събират няколко спасителя на един пост, дърпат шамандурите на плиткото и пускат хората там да се къпят. Та това е разликата между спасителя и свирчото. Единият е там да си върши работата, другият е там да привлича мацки, да се пъчи и да надува свирката. За съжаление вторите са болшинство, но вече не ми пука, щото не мисля скоро да ходя към БГ черноморието, по обясними (бетонни) причини...




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: baimomchil
Категория: Спорт
Прочетен: 2030496
Постинги: 118
Коментари: 1231
Гласове: 870
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930