Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2010 13:14 - Дур за Кира - или разсипията на един бг инет портал
Автор: baimomchil Категория: Други   
Прочетен: 3510 Коментари: 4 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Както обичат да казват потребителите на дир.бг. Какво се случи - официалната версия на портала:

Уважаеми потребители,

В резулат на пожар бе унищожено основното оборудване на дир.бг. Всички данни на сървърите до пожара са записани паралелно на допълнително оборудване.
В момента тече възстановителна процедура.
Надяваме се в най-скоро време да сме заедно.
Искрено молим за вашето разбиране и търпение.


Пожара е станал в Телефонната палата, а не в дейта центъра на БТК, както някой сайтове погрешно разпространиха. Понеже работя в тази област (ИТ) и имам лек опит от репликация на данни, мога да ви кажа, че най-обикновенната схема, наричаща се неслучайно Disaster recovery, трябва да е следната:

image

Всеки уважаващ себе си интернет портал, трябва да има минимум, това което е на схемата горе. С две думи:

Потребителите се вързават на Primary( Главният) сървър, данните които потрибителите вкарват се реплекират от едната база данни (Active Data на снимката) на другата (Mirrored Data) като двата стрвъра Главният и Standby сървъра са задължително на различни географски места. Има си там правила на колко километра  трябва да са един от друг, в случай на разрушително земетресение или нещо неприятно да може поне единият да е функционира.

Ако дир.бг имаха пълен бекап, както твърдят, пускането на Standby сървъра(името му не е случайно, той просто стои и чака) става за няколко минути, трафика се насочва към него и потребителите даже и не разбират, че е имало пожар.

Само че най-старият български интернет портал ни лъже. Защото явно са спестили пари за горната или някоя по-добра схема. И не се учудвам. Ако не знаете собственик на дир.бг се води Владимир Жеглов, съветник на Жан Виденов, по време на неговото управление и сътрудник (каква изненада) на 1 управление на ДС. В самият дир.бг, като контент мениджър(каквото и да значи това), работеше доскоро и самият Жан Виденов. Е какво очаквате да се случи с първият и до неотдавна най-популярният бг портал от хората разсипали България?

Клубовете(Форумите) на дир-а - ех какво бяха и какво са в момента. Тотален разпад - бъгове, загуба на акаунти, липса на подръжка - дефакто клубовете от доста време се администрират, само от един единствен администратор - Киро (как си Кире?), в който има хляб по-принцип, но взе да се изживява (а и явно е за дира) на Господ. Принципите при избор на Модератори, хич ги няма, което води до отблъскване на хората от въпросните форуми. Дори и старите потребители, които влизат заради самата романтика вече не са там.

Какво ми пука за дира? Ми де да знам, беше част от моят живот. Там намерих добри приятели и познанства и имах интересни емоции. Мисля, че все пак трябва да му отдам някаква почит, защото се съмнявам, че ще се върне (поне не и клубовете с акаунтите в тях във вида в който бяха).

И за финал, да кажем едно мощно:

Тур за Кира але, але, але и да отдадем почит на великите - Мулето и Пешо :), който е бил в дира знае за какво говоря ;)






Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. cchery - Дирът като че ли е оставил следа
15.03.2010 13:28
в около 50% от българите, ползващи нет. Макар че аз спрях да пиша в клубовете по лични причини, не мога да не изкажа задоволството от интерфейса им. Това за мен е най-добрият форумен темплейт или каквото там му се казва. Там спокойно можеш да отговориш на конкретен човек и да стане ясно че баш на него отговаряш, без да се налага да влачиш тегави и дълги страници на една и съща тема както е в php форумите. НО имаше нужда от тотална реорганизация и смяна на правилата. Загуби силата и привлекателността си с "вечните" и модератори от типа "модератор на 7-те морета". Сега май ще се загуби изобщо.
цитирай
2. анонимен - alessamdron
15.03.2010 13:33
Ех, толкова години хвърлихме за тоя Дир, а сега и ПМЛ замина. Един наркотик по-малко в живота се очертава
цитирай
3. baimomchil - Сандро
15.03.2010 15:24
Те ще го възстановят ама ние сме си за бой. Памелка отдавна трябваше да е проект извън тира. Пак ще има сривове
цитирай
4. ne2 - браво
15.03.2010 22:10
че изгоря
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: baimomchil
Категория: Спорт
Прочетен: 2024977
Постинги: 118
Коментари: 1231
Гласове: 870
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031