Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2010 20:02 - Касапницата в Пинокио
Автор: baimomchil Категория: Други   
Прочетен: 3389 Коментари: 5 Гласове:
4

Последна промяна: 02.02.2010 20:05


Има книги, които всеки трябва да прочете на младини. Помните ли този цитат на издателство "Народна Младеж". Е покрай децата препрочитам разни книги, които съм чел на младини. Последната беше Пинокио на Карло Колоди. Без съмнение класика отвсякъде - еднa от най-известните детски книжки в света.

Ето обаче няколко интересни и поучителни сцени от самата книжка:

Сцена 1 - Пинокои размазва с парен чук говорещият щурец - Така де каква по-добра играчка за дете от парен чук и стига сте им давали акъл на децата да не ви размажат

Сцена 2 - Собственика на кукленият театър си пече овен, който обаче нещо не става. За да подсили огъня и вечерята му да стане по-бързо, той решава да хвърли в огъня някоя от куклите. - Все пак вечерята е по-важна от някакъв си човешки (кукленски) живот. Да не забравяме, че в Пинокио куклите са живи и аналогията е с деца.

Сцена 3 - Птичето, което предупреждава Пинокио да не се вързва на лъжите на лисицата и котката, бива убито от котката пред очите на Пинокио - Долу доносниците !!!

Сцена 4 - Котката и Лисицата гонят Пинокио да му вземат парите. Когато го хващат той отхапва лапата на котката.
- Самозащита. Ако някой лош съученик ви нападне отхапете му ръката.

Сцена 5 - В крайна сметка Котката и Лисицата хващат Пинокио. Той обаче е скрил парите в устата си и разбойниците не могат да е отворят и да вземат парите, затова те измислят хитър план да ги отмъкват - обесват Пинокио на едно дърво и го чакат да умре за да му вземат парите. - Каква миловидна сценка :)

Сцена 6 - Добрата Фея спасява Пинокои. Докато лежи на леглото и бере душа от обесването в стаята влизат 4 черни зайци, носещи ковчег с надпис "Пинокио" на него. - Тука ми липсват 1-2 Зомбита да подсилят ефекта.

Сцена 7 - От глад Пинокио отива в едно лозе, където се хваща в капан. Собственика на лозето решава да вземе Пинокио за куче, защото предното му куче умряло. Вързва му каишка и му нарежда да пази кокошките. - Абе наскоро нямаше ли едни подобни сцени от софийският затвор???

Сцена 8 - Пинокио се сбива с децата от училище. В мелето едно от децата мята един учебник с твърди корици и удря друго в сляпото око. Детето за малко не умира. - Какво невинно детско сбиване :)

Сцена 9 - Пинокио за малко не бива изпържен от един рибар мислещ го за риба. Едно куче го спасява.
- Е на фона на обесването, кво толкова, че някой е решил да вечеря с Пинокио.

Сцена 10 - Пинокио се е превънал в магаре и е купен от един собственик на цирк за да участва в представленията. Много подробно са обяснени дресирочните похвати с камшика на директора. - Трябва да има ред!

Сцена 11 - Магаренцето Пинокио се е контузил. Директора не може повече да го използва и го продава на един човек, който го купува за да си направи от кожата му тъпан. За да го умъртви, човека го вързва с едно въже и го потапя в морето да се удави. - Да има някой учуден???

Сцена 12 - Когато човека е решил, че магарето Пинокио е умряло, го вади от морето и с изненада установява, че вместо магаре вади дървена кукла. Човека обяснява, че е решил за по-хуманно да удави магарето, вместо да го заколи. Пинокио пък от своя страна обяснява как рибите са изяли магарето и са стигнали до тялото му, но то било дървено и не са могли да го изядат. - Е тва вече е висша форма на хуманизъм!!! Аз определено съм впечетлен. Добре все пак, че рибите са били пирани, а не риба трион например.

Е скъпи майки, баби, лели и вуйни, възмутени сте че в днешните детски анимационни филмчета имало много насилие?

Откога не сте чели детски книжки :)




Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. cchery - Уф, и на мене
02.02.2010 22:58
тази жестокост ми направи впечатление, когато за сефте четох на Коко книгата. После се размислих..... и ми се видя донякъде логична. Всяко време възпитава своите съвременици според моралните си измерения. И винаги идните поколения осъждат предишните. Сега можем да съдим колоко искаме написаното в Пинокио, но никога няма да знаем в какви и с какви страхове са живяли тогавашните родители и дали точното назваване на тези страхове не е било най-добрия начин да предпазят децата си от тях.
цитирай
2. baimomchil - Вероятно е така
03.02.2010 08:21
Мисълта ми беше, че сегашните майки прекалено много се халосват от насилието в детските филми. А реално проблема не е чак толкова голям
цитирай
3. cchery - Мисълта ми беше, че сегашните майки ...
03.02.2010 08:41
baimomchil написа:
Мисълта ми беше, че сегашните майки прекалено много се халосват от насилието в детските филми. А реално проблема не е чак толкова голям

Според мене част от филмчетата, особено по картуна, са меко казано странни...... за българската ни реалност. Героите в тях биват разпъвани, ръцете им издърпвани, те падат по няколко пъти на кадър от високи места, удрят се взаимно с дъски и т.н. ииии.... направо е нелепо. Проблемът е когато децата почнат да ги имитират. А това е безспорно - преди приятелчетата на Коко се отъждествяваха с костенурките нинджа, после с трансформърите, след това гормидите, сега с бакугани и играят така както са видяли във филмчетата. НО ПЪК ТОЧНО ТУК Е МЯСТОТО НА РОДИТЕЛЯ - да обясни, че във филмчето нещата са нарисувани и се случват на уж или най-добре да спре ТВ-то.
цитирай
4. анонимен - Ако прочетете Палечко,
06.02.2010 18:41
ще ви се изправят косите... Бащата изостави децата си в гората, човекоядеца по погрешка заколи дъщерите си, вместо Палечко и братята му, накрая Палечко открадна бързоходните ботуши на човекоядеца...Имаше и още зверства, май....
цитирай
5. cchery - ще ви се изправят косите. . . Бащата ...
08.02.2010 15:13
анонимен написа:
ще ви се изправят косите... Бащата изостави децата си в гората, човекоядеца по погрешка заколи дъщерите си, вместо Палечко и братята му, накрая Палечко открадна бързоходните ботуши на човекоядеца...Имаше и още зверства, май....

Всъщност всеки път щом почна да чета за Хензел и Гретел, която е любима на дъщеря ми се чудя, как така бащата ще изостави децата си в гората...... и очаквам всеки път дъщеря ми да ме пита същото....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: baimomchil
Категория: Спорт
Прочетен: 2031369
Постинги: 118
Коментари: 1231
Гласове: 870
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930